Araç Değer Kaybı ve Parça Analizi

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Araç değer kaybı rakamı yargısal süreçte uzman bilirkişililer tarafından yapılmaktadır. Araç değer kaybı hesaplamasında etkisi bulunan pek çok etmen vardır. Buna göre bu etmenler aşağıdaki belirtildiği gibidir:

  • Üretim yılı
  • Hasar geçmişi ve niteliği
  • Kilometresi
  • Marka ve model bilgisi
  • Trafiğe çıkış tarihi
  • Pazar değeri

 

Araç Değer Kaybı Şartları Neler?

Araç değer kaybını talep edebilmek için bir takım gereken şartlar mevcuttur.

 

  • Araç değer kaybını isteyen tarafın, %100 kusurlu olmaması gerekmektedir. Değer kaybını isteyen taraf, %100 kusurlu olmaması hali dışında kusursuz olduğu oranda değer kaybının tazminini isteyebilecektir.
  • Kaza süresinin üzerinden 2 yıl geçmemiş olmaması gerekmektedir.
  • Araç değer kaybına konu hasar gören araç parçasının daha önceden hasar görmemiş olması gerekmektedir.
  • Sigorta şirketine başvuru yapılması düşünülüyorsa kusurlu olan aracın trafik sigortasının bulunması gerekmektedir. (Kusurlu aracın trafik sigortasının olmaması durumunda ise değer kaybı kusurlu sürücüden veya araç sahibinden alınabilecektir.) 
  • Daha evvel yaş ve kilometre sınırı var ise de Mart 2020 itibariyle bu sınırlama kaldırılmıştır. Ancak şüphesiz ki yüksek yaş ve kilometrenin üzerindeki araçlar bakımından yapılacak değer kaybı hesaplaması daha düşük olacaktır.

Araç Değer Kaybı Kimden Alınır?

Araç değer kaybı talebi, kazaya karışan ve kazaya kusuru ile sebebiyet veren kişinin zorunlu mali mesuliyet sigortasını yapan sigorta şirketine yöneltilir.

Araç Değer Kaybı Tazminatını Alabilmek için;

Trafik kazası sonucu kazada kusuru bulunmayan araç sahibi aracın değerinde meydana gelen azalmaya yönelik araç değer kaybı tazminatı davası açabilir. Örneğin aracınız ikinci el piyasa değeri ortalamasını 50.000TL olarak kabul edelim. Yolda seyir halinde iken aracınıza başka bir araç tarafından arkadan çarpılması sonucu aracınızda 15.000TL lik bir hasar oluştuğunu ve aracınızın yetkili servis tarafından onarıldığını ve onarma sürecinde araç kiralamak zorunda kaldığınızı varsayalım.

Aracınız her ne kadar onarılsa da TRAMER üzerinde hasar kaydının bulunması, araç satımında ekspertiz firmalarınca kazaya karıştığının tespiti gibi durumlar nedeniyle aracın piyasa rayiç bedelinde düşme olacağı ve aynı marka, model ve teknik donanımda bulunan kazasız bir aracın bedelinden daha az bir değere sahip olduğu malumunuzdur. Ayrıca araç kiralamanız da size ayrı bir maddi külfet yaratmaktadır. İşte bu gibi durumlarda kazaya neden olan aracın sürücüsüne, sürücü ile ruhsat sahibi farklı kimseler olduğu takdirde ilaveten ruhsat sahibine araç değer kaybı tazminatı davası açabilirsiniz.

Bu işlemleri yürütürken Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortasını yapan sigorta şirketi hakkınızı tam ve eksiksiz ödeyebilmesi için aracınızda oluşabilecek değer kayıplarını, uzman görüşü ve ya uzman bilirkişiler tarafından mütalaa raporu ile talep etmeniz sizlere fayda sağlayacaktır.

Dakbilir olarak sizlere alanında uzman ve sertifikalı bilirkişilerimiz ile uzman görüşü hizmetleri, değer kaybı uzman mütalaa raporları ile hizmet vermekteyiz.