Sigorta Tahkim Komisyonu Araç Değer Kaybı Tanımı, Başvuru Şartları Ve Talep Edilen Belgeler

Sigorta Tahkim Komisyonu Araç Değer Kaybı Tanımı, Başvuru Şartları Ve Talep Edilen Belgeler

Sigorta Tahkim Komisyonu Araç Değer Kaybı Tanımı, Başvuru Şartları Ve Talep Edilen Belgeler

1.ARAÇ DEĞER KAYBI TANIMI
Kaza yapan ve onarılan bir aracın değerindeki düşüşe “araç değer kaybı” denilmektedir. Değer kaybı; bahsedilen kriterler göz önüne alınarak, aracın hasarsız hâliyle ve kaza tarihi itibariyle serbest piyasadaki ikinci el piyasa rayiç değeri ile aracın hasarı onarıldıktan sonraki hâline göre serbest piyasadaki ikinci el piyasa değeri arasındaki farktır.

Yargıtay’ın araç değer kaybını tanımladığı birkaç karar şu şekildedir:
“Değer kaybı zararı, aracın olay tarihindeki hasar değeriyle hasarı giderildikten sonra (tamir edilmiş hali ile) edeceği değer arasındaki farktan ibarettir” (Yargıtay 17.Hukuk Dairesi E.2015/18959-K.2016/5661).

“Değer kaybı, aracın trafik kazası sonucu hasarlanıp onarılmasından sonraki değeri ile hiç hasarlanmamış haldeki değeri arasındaki farka ilişkin olup, araçtaki değer kaybı belirlenirken, aracın markası, yaşı, modeli ve hasar gördüğü kısımları dikkate alınarak aracın kaza tarihinden önceki 2. el satış değerinin tespiti ile aracın tamir edildikten sonra ikinci el satış değerinin tespiti ve arasındaki fark göz önüne alınmaktadır.” (Yargıtay 4. Hukuk Dairesi E.2021/21252- K.2022/5913)

“Mahkemece, aynı bilirkişiden, aracın markası, yaşı, modeli ve hasar gördüğü kısımları dikkate alınarak aracın kaza tarihindeki hasarsız 2. el satış değerinin tespiti ile aracın tamir edildikten sonra ikinci el satış değerinin tespit edilmesinden sonra aradaki farkın hesaplanarak değer kaybı miktarının bulunması hususunda ayrıntılı, denetime elverişli ek rapor alınarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu biçimde eksik inceleme ile hüküm kurulması doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir.” (Yargıtay 17. Hukuk Dairesi E.2016/966- K.2016/5728)
 

2.ARAÇ DEĞER KAYBINDA SİGORTA TAHKİM KOMİSYONUNA BAŞVURU
Araç değer kaybı tazminatını talep etmek için birçok yol mevcuttur, tarafımızca tazminatın sigorta şirketinden talep edilmesi açıklanacaktır. Sigorta şirketinden talep etmek için Sigorta Tahkim Komisyonu ve dava yolu vardır. Araç değer kaybının tazmini için kazada kusuru olan tarafın bağlı olduğu sigorta şirketine karşı dava açabilir. Ancak dava yolu uzun bir süreç olduğundan uygulamada öncelikle kusurlu olan tarafın Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortasını yaptırdığı sigorta şirketine başvuruda bulunulmaktadır.

Sigorta Tahkim Komisyonu, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nun 30 uncu maddesiyle, sigorta ettiren veya sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler ile riski üstlenen taraf arasında sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların çözümü amacıyla Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği nezdinde kurulmuştur.
 

2.1.ARAÇ DEĞER KAYBINDA BAŞVURU ŞARTI
Sigorta ettiren veya sigortadan menfaat sağlayan kişiler, üye sigorta kuruluşlarıyla yaşadıkları sigorta sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümü için Sigorta Tahkim

Komisyonu’na başvurabilir. Bu kapsamda, sigorta sözleşmesinden doğan bir uyuşmazlığa istinaden üye sigorta kuruluşuna başvurmuş, ancak talebi karşılanmamış olan sigortalı, sigorta ettiren ya da sigorta sözleşmesi ile menfaattar olarak belirlenmiş gerçek ve tüzel kişilerin Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapmaları mümkündür. Ancak başvurunuzun Komisyon tarafından ele alınabilmesi için uyuşmazlığın mahkemeye, Tüketici Sorunları Hakem Heyetine veya Hukuk  Muhakemeleri Kanunu çerçevesinde tahkime intikal etmiş olmaması gerekmektedir.

Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurmadan önce, mutlaka ilgili sigorta kuruluşuna talebinizle ilgili olarak yazılı bir başvuru yapmış olmanız gereklidir. Başvuruda şu evraklar bulunmalıdır:

1-Kişi bir avukatla temsil ediliyorsa vekaletname ve aracı zarar gören şahsın kimlik belgesi
2-Kaza Tespit Tutanağı
3-Eksper Raporu
4-Ehliyet ve ruhsat
5-Araç Fotoğrafları
6-Sigorta Poliçesi
7- Kaza Tespit Tutanağı polis tarafından tutulmamışsa, kazaya karışan kişiler tarafından tutulduysa, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nden alınacak kusur oranlarını gösterir evrak (Zorunlu değildir)
8- Sms yoluyla 5664’den alınacak kazaya karışan aracın geçmiş hasarını gösterir evrak (Zorunlu değildir)

Buna karşı, sigorta kuruluşu, kendisine yaptığınız başvuruyla ilgili olarak size nihai yanıtını içeren bir yazı göndermiş, ancak talebiniz karşılanmamışsa veya 15 iş günü ( Trafik sigortasında 15 gün) geçmesine rağmen nihai yanıtını size ulaştırmamışsa, talebinizle ilgili olarak Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunabilirsiniz.

Uygulamada sigorta şirketine araç değer kaybı için yapılacak başvuruların sigorta şirketine ptt aracılığıyla iadeli taahhütlü posta yoluyla veya sigorta şirketlerinin mail adreslerine mail yolu ile yapıldığı görülmektedir. En pratik başvuru yöntemi mail üzerinden yapılan başvuru olsa da bazı sigorta şirketleri, mail yoluyla yapılan başvuruları kabul etmemektedir. Bu sebeple Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru sonrasında sigorta şirketine başvuru yapıldığına veya başvurunun sigorta şirketine ulaştığına dair herhangi bir delil olmaması sebebiyle usulden red kararı verilmemesi için yapılan başvuruların sigorta şirketine ulaştığından emin olunmalıdır.
Sigorta Tahkim Komisyonu’na araç değer kaybı tazminat başvurusunda bulunmanın şartları şunlardır:

1-İlgili kazada başvuracak kişinin tam kusuru olmamalıdır,
2-Araç değer kaybı tazminat talebi başvurusu yapılacak araç pert olmamalıdır. Araçta onarılacak derecede bir hasar oluşmalıdır,
3-Kaza tarihi üzerinden 2 yıllık kaza zamanaşımı süresinin dolmamış olmalıdır,
4-Aracın ağır hasar kaydı olmamalıdır,
5-Kaza çift taraflı olarak gerçekleşmelidir,
6-Araç hasar dosyası tamamlanmış olmalıdır,
7-Hasarlanan parçalar daha öncesinde bir başka kaza nedeni ile onarılmamış olmamalıdır.
 

WhatsApp Icon