İş kazası tazminat talebi bir işverenin işyerine çalışan işçinin iş ilişkisi nedeniyle yaralanması (bedenen veya ruhen yaralanma) veya ölümü halinde, kendisine veya yakınlarına işveren tarafından tazminat ödenmesi istemidir.
İŞ KAZASI SAYILAN HALLER NELERDİR?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 13. maddesine göre iş kazası sayılan ve tazminat talebinde bulunabilinecek haller şunlardır:
Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada, işveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle, bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda, hizmet akdi ile çalışan emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda, sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle meydana gelen olaylardır.
1-MADDİ TAZMİNAT: İş kazası tazminat talebinde maddi tazminat zarar görenin kusuru, aldığı ücret, bakiye ömür ve maluliyet oranının birlikte değerlendirilmesi sonucunda tespit edilir. Tespit edilecek olan hesaplama TRH 2010 yaşam tablosuna göre değerlendirme yapılarak hesaplanmaktadır. Tazminat hesabında kişinin aldığı en son brüt ücret üzerinden hesaplama yapılır. Kişi herhangi bir işte çalışmıyor veya çalıştığı halde bunu ispat edemiyorsa ya da SGK kaydı yoksa tazminat hesabı asgari ücret üzerinden yapılır.
2- MANEVİ TAZMİNAT: İş kazası tazminat davasında maddi tazminatla birlikte manevi tazminat da istenebilmektedir. Ağır bedensel zarar ve zarar görenin ölümü halinde zarar görenin yakınlarına da manevi tazminat olarak bir miktar paranın ödenmesi uygundur. Manevi tazminat, hesaplanması mümkün olmayan bir tazminat çeşidi olup yargılama sürecinde hâkim taleple bağlı kalmakla birlikte istenilen tutardan daha düşük bir tutara da hükmedebilmektedir. Ancak belirtilmek gerekmektedir ki manevi tazminat olarak belirlenecek miktar, tazminat sorumlusunu fakirleştirmemeli, tazminat alacaklısını da zenginleştirmemelidir.
3- ÖLÜM HALİNDE MADDİ TAZMİNAT: Zarar görenin ölümü halinde 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 53. Maddesinde belirtildiği üzere;
Cenaze giderleri, ölüm hemen gerçekleşmemişse tedavi giderleri ile çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar, ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin bu sebeple uğradıkları kayıplar da işverenden talep edilebilmektedir.
DAKBİLİR Kusur Medikal Aktüerya Danışmanlık Şirketi olarak iş kazası nedeniyle doğan hak kayıplarını ve zararları gidermek adına tazminat taleplerinde danışanlarımıza uzman bilirkişilerimizle beraber etkin ve sonuç odaklı destek sunmaktayız.
Uzman ekibimiz, tazminat hukukuna dair güncel içtihatları ve mevzuat değişikliklerini yakından takip ederek en etkin çözümleri sunmaktadır. Süreci profesyonel bir yaklaşımla yönetmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.